Waarom_zou_u_biologisch_eten

Waarom zou u biologisch eten? | Interview Magali, Brand Manager

Lifestyle / 16.11.2020
BUDDY Created with Sketch.

Waarom zou u biologisch eten? Biologische voeding heeft vele voordelen. Het is natuurlijker, smaakvoller, gezonder en niet giftig voor het organisme en speelt in op de huidige milieuproblemen door het water, de grond en de biodiversiteit te beschermen.

Het draagt bij aan de verbetering van het dierenwelzijn in de fokkerijen. Maar het belangrijkste is dat het mensen verenigt rond een gemeenschappelijk belang: de planeet beschermen tegen industriële misstanden, waardoor we dus uiteindelijk onszelf beschermen. Een menselijk, economisch en ecologisch project waarvoor Le Pain des Fleurs zich al 20 jaar lang intensief inzet. Hiervan getuigt dit interview met Magali DUPUY D'UBY, onze Brand Manager.

 

Wat is de bestaansreden van het merk Le Pain des Fleurs? 

"Ik geloof dat de bestaansreden van het merk vooral het presenteren van een goed product is, en direct of indirect bijdragen aan het welzijn van onze consumenten. Achter de schijnbare banaliteit van het leveren van een 'goed product' staan al 20 jaar lang een bijzonder hoge dimensie en veeleisendheid op dit criterium, zowel in termen van productkwaliteit als in termen van voeding.  

Wat betreft de kwaliteit bijvoorbeeld was het een uitdaging om als allereerste granen zonder gluten te verwerken in een cracker (boekweit), waardoor deze een unieke textuur en smaak kreeg. Onze laboratoria hebben waardevolle expertise verkregen in deze bijzondere, herkenbare knapperigheid, op basis van een uitgebreide selectie nieuwe granen en peulvruchten.

Wat het voedingsaspect betreft, heeft Le Pain des Fleurs zijn aanbod opgebouwd op verschillende overtuigingen: ingrediënten die uitsluitend afkomstig zijn uit de biologische landbouw, een tot het minimum beperkte ingrediëntenlijst, zonder kunstmatige ingrediënten: geen conserveermiddelen en kleurstoffen, heel weinig zout en suiker. Om het product voor iedereen lichter en beter verteerbaar te maken, hebben wij bovendien gewerkt aan 100% glutenvrije assortimenten, vegan en zonder lactose en in het algemeen zonder de belangrijkste allergenen.” 

 

Waarom presenteert u alleen biologische crackers?

“Le Pain des Fleurs en biologische producten, dat is veel meer dan een toevallige ontmoeting: het is een erfenis. Om een 'goed product' te presenteren, dat langdurig blijft aanspreken, van de landbouwer tot de consument, hebben wij geen moment gedacht dat we deze filosofie terzijde konden leggen. Iedereen die heeft bijgedragen aan de opkomst van het merk, voelt dat dit de enige optie is voor een duurzame voeding. Hoewel het merk een voorloper is geweest op dit gebied, streven wij ernaar om alle industriëlen te overtuigen die nog twijfelen dat het mogelijk is om een bijzonder kwalitatief en economisch rendabel product te maken op basis van biologische ingrediënten.  

Wij voldoen aan alle voorwaarden van het lastenboek voor de biologische landbouw: vanzelfsprekend milieuvriendelijkheid, maar ook biodiversiteit en dierenwelzijn. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de mens respecteren door biologische producten aan te bieden die zijn leefomgeving beschermen: de grond, de lucht die hij inademt maar ook wat hij eet, zijn beroep en het beroep van zijn kinderen. Biologische producten liggen in het merk verankerd, het is een onwankelbare verplichting.” 

 

Wat zijn uw verplichtingen in termen van productie en distributie?

Grondstoffen van onze belangrijkste producten in Frankrijk geteeld

"Aan het begin van het merk was het een hele uitdaging om biologische ingrediënten van voldoende kwaliteit en in voldoende hoeveelheden voor onze productie te vinden. Ook nu nog moeten wij voor onze boekweitcrackers verschillende graansoorten mengen om de optimale textuur en smaak te bereiken. 

Toen het probleem van het vinden en veiligstellen van onze ingrediënten was opgelost, hebben we al snel onze praktijken verrijkt met het zoeken naar geografische nabijheid en gedeelde visies met de betrokken partijen. Dat heeft zich op natuurlijke wijze geuit in de keuze van productiezones in de nabijheid van ons productiecentrum in de Haute-Loire, maar ook het opzetten van samenwerkingsverbanden op middellange termijn met producentenorganisaties. 

Dat is nu het geval met een aantal van onze grondstoffen die geheel of gedeeltelijk uit Frankrijk komen: boekweit komt uit de hele westelijke regio, rijst uit de Camargue, gierst uit het noordwesten, kekererwten en groene linzen uit het zuidwesten. Een aantal van deze producties is trouwens onderscheiden met het 'Biopartenaire'-label, met als doel om de mens weer in het hart van deze uitwisseling te plaatsen."

 

Productiecentrum gecertificeerd 'Bio Entreprise Durable'

"Voor de productie hanteren wij een aanpak van vooruitgang voor duurzame ontwikkeling van onze activiteiten. Zo is onze productiesite van krokante crackers onderscheiden met het label 'Bio Entreprise Durable' sinds december 2019, en worden wij regelmatig gecontroleerd op alle aspecten van de RSE (Responsabilité Sociétale des Entreprises, sociale verantwoordelijkheid van ondernemingen) om de beste prestatie te behalen op milieu-, sociaal en maatschappelijk gebied."

 

Distributie binnen het Franse netwerk van biologische winkels

“Wat de distributie betreft, hechten wij er belang aan om 100% van onze producten te verkopen binnen het Franse netwerk van biologische winkels. Onafhankelijke winkels en ketens in deze sector hebben biologische producten in Frankrijk gelanceerd en gedemocratiseerd, wij zijn samen gegroeid en hebben ons samen ontwikkeld. Wij willen dit pad met hen blijven bewandelen om de nabijheid en een gelijkwaardiger verdeling van de toegevoegde waarde van de producent tot in de schappen te bevorderen. De export vindt plaats via samenwerkingen met plaatselijke importeurs en distributeurs, en wij structureren onze aanwezigheid door het openen van filialen. Deze samenwerkingen tussen familiebedrijven consolideren naar ons gevoel een eersteklas biologische landbouw, van de producent naar de consument."

 

Dank je wel Magali!

Partager Facebook Twitter