6_goed_redenen_om_boekweit_in_uw_voeding_op_te_nemen

6 goede redenen om boekweit in uw voeding op te nemen

Voeding / 20.01.2020
BUDDY Created with Sketch.

Deze kleine zaadjes uit China en Centraal-Azië worden daar vaak geroosterd en heten dan kasja. Het is een pseudograan, lid van de duizendknoopfamilie waar ook zuring en rabarber deel van uitmaken.

Waarom zou u boekweit in uw voeding opnemen, deze 'ster' uit de knapperige Pain des Fleurs-crackers? Deze zes (zeer) goede redenen zullen u overtuigen.

Fleurs_de_sarrasin
Foto: boekweitbloemen

 

Reden nr. 1: Om voor volop hoogwaardige eiwitten te zorgen

Hoewel het helemaal geen graan is (we zeggen pseudograan) wordt boekweit vaak vergeleken met tarwe of rogge. Daarentegen bevat het, in verhouding hiermee, veel meer eiwitten. Deze kunnen wel zo'n 15% van het droge gewicht van boekweit vormen. Maar het bevat vooral alle aminozuren, waardoor boekweit een uitstekende bron van eiwitten is en uitermate geschikt is voor sportbeoefenaars, vegetariërs en veganisten. 

 

Reden Nr. 2: het is glutenvrij!

Boekweit, met zijn andere, Oost-Europese benaming 'kasja' (in die vorm terug te vinden in de beroemde Bretonse pannenkoeken!) maakt geen deel uit van de graanfamilie en bevat geen gluten. Daarom is het een belangrijk ingrediënt voor mensen die gevoelig of allergisch zijn voor gluten en voor iedereen die zijn gluteninname wil beperken. Boekweit wordt ook gewaardeerd om zijn hazelnootsmaak en zijn organoleptische bijdrage aan allerlei bereidingen. In de vorm van bloem wordt het gebruikt in de bereiding van Bretonse boekweitpannenkoeken, 'crozets' in de Savoie, 'tourtous' in de Corrèze en Japanse soba-noedels, in cakes enz.

 

Reden Nr. 3: het bevordert de verzadiging

Boekweit bevat complexe koolhydraten, maar ook in water oplosbare vezels als pectine, met een sterk verzadiging bevorderend vermogen. Het is aangetoond dat men zich eerder verzadigd voelt na het eten van boekweitpasta dan na het eten van klassieke pasta gemaakt van tarwebloem.
Een ontbijt met knapperige Pain des Fleurs-crackers met boekweit zorgt er dan ook voor dat u tot lunchtijd geen honger heeft en voorkomt geknabbel tussendoor.

 

Reden Nr. 4: een hoog antioxiderend vermogen

Het is bijzonder rijk aan fenolzuren en flavonoïden, met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die de gezondheid van het hart- en vaatstelsel verbeteren en zelfs bepaalde kankersoorten zouden voorkomen.
Bovendien draagt het bij aan de strijd tegen slechte cholesterol en bevordert het de bloedsomloop.

 

Reden Nr. 5: een lage glycemische lading

De glycemische index ligt tussen 30 en 35 (afhankelijk van de herkomst van het boekweit). Dit is lager dan tarwe en andere granen. De glycemische lading (een nauwkeuriger maat dan de glycemische index) bevindt zich in de lage zone voor voedingsmiddelen. Dit zijn belangrijke eigenschappen als u het risico van suikerziekte wilt beperken en/of uw gewicht wilt beheersen.
We herinneren eraan dat voedingsmiddelen met een lage of matige GI de behandeling van diabetes verbeteren, het verlies van vetmassa in de buikzone bevorderen en de sportieve en intellectuele prestaties verbeteren.

 

Reden Nr. 6: het is rijk aan vitamines en mineralen.

Boekweit, Bevat meer dan 230 mg magnesium in slechts 100 g (dat is ongeveer een kom).

Magnesium is een essentieel element in ons organisme: het verhoogt onze weerstand tegen stress, vermindert hoofdpijn en krampen door de spieren te ontspannen, verlaagt de bloeddruk en het risico van hart- en vaatziektes. In Frankrijk heeft het SU.VI.MAX-onderzoek aangetoond dat 23% van de mannen nog geen 2/3 van de aanbevolen hoeveelheid magnesium inneemt : door boekweit aan de voeding toe te voegen, wordt dit gebrek eenvoudig opgeheven.

Een recent Europees onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen die het meeste magnesium innemen het overlijdensrisico door alle oorzaken samen met 34% wordt verlaagd  (hart- en vaatziekten of kanker).
Boekweit vormt ook een interessante bron van koper, fosfor, zink,  calcium maar ook van vitamines uit de B-groep en ook hiervoor geldt, meer dan tarwe. Bovendien is het een prebioticum, Dat wil zeggen dat het de groei van onze goede darmbacteriën (probiotica) bevordert  en daarmee onze spijsvertering stimuleert.

Als laatste is hier een klein, doeltreffend recept!

Boekweitpannenkoeken: 
Voor 1 pannenkoek heeft u nodig: 
- 50 g boekweitmeel
- 100 ml water

Dat is alles!

Meng het meel en het water in en kom met een garde. Laat het beslag in een goed warme koekenpan bakken, ongeveer 2 minuten aan elke kant.
U kunt de pannenkoek ook als 'wrap' opdienen met een hartige vulling, of er een banaan inrollen en pure chocolade erover laten smelten voor een gezond, voedzaam vieruurtje!

recette-galette-sarrasin
Gebruiksvoorbeeld van een boekweitpannenkoekje | Foto: Catherine Grussenmeyer
Partager Facebook Twitter