Wat vindt onze voedingsdeskundige

Voeding / 10.05.2019
BUDDY Created with Sketch.

Waarom zou u de krokante crackers van Le Pain des Fleurs aan uw dagelijkse voeding willen toevoegen?

1- Kwaliteit en voedingswaarde

Binnen het kader van een gezonde en verantwoorde voeding, door te kiezen voor biologische voedingsmiddelen en door de consumptie van dierlijke eiwitten te beperken, wordt een dagelijkse consumptie van de crackers van Le Pain des Fleurs aanbevolen.

De crackers van Le Pain des Fleurs worden met 100% plantaardige ingrediënten gemaakt, afkomstig uit de biologische landbouw. Ze zijn daarmee een bron van plantaardige eiwitten (tot 18,1% voor de crackers met groene linzen, tegen 10% voor een industriële cracker[1]) en non-heemijzer, voedingsstoffen die een belangrijke plaats in kunnen nemen bij een vegetarische of veganistische voeding.

Hierbij kan opgemerkt worden dat vergelijkbare producten uit het klassieke levensmiddelenbranche vaak omstreden ingrediënten bevatten:

Voorbeeld van een etiket met de ingrediënten van industriële krokante crackers: 

Granen 98,3% (volkoren tarwemeel 65,8%, roggemeel, tarwemeel 10,2%, rijstmeel, gemouten tarwemeel, tarwegriesmeel, boekweitmeel, gerstemeel), suiker, magere melkpoeder, zout, palmolie, tarwekiemen, emulgator (zonnebloemlecithine). Kan soja en sesam bevatten.[2]

Allergenen: tarwe, rogge, gerst, melk[1]

Voorbeeld van een etiket met de ingrediënten van Le Pain des Fleurs Bio Havercrackers :

Havermeel* (50%), rijstmeel*, zeezout. *uit de biologische landbouw.

Zonder allergenen [3]

 

2-Glycemische index, een waarde voor gezondheid en verzadiging

Hoe kan de kwaliteit worden bepaald van glucosehoudende voedingsproducten/maaltijden?

Dankzij de glycemische index en lading die de invloed van voedingsmiddelen op het bloedsuikergehalte (glykemie) en het aanmaken van insuline bepalen. De glycemische index meet dus de capaciteit van een koolhydraat om de suikerspiegel na een maaltijd te verhogen, vergeleken met een reactie op een referentiewaarde van pure glucose (GI = 100).

Om gezond te eten, gewicht te verliezen of een diabetes onder controle te houden is het van belang om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, dankzij voedingsproducten met een lage en gematigde GI.

Voedingsproducten met een lage en gematigde GI dragen ook bij aan een langduriger verzadigd gevoel.

De crackers van Le Pain des Fleurs zitten vol goede koolhydraten, met een lage GI waarde vergeleken bij de meeste industriële krokante crackers, dankzij het grote aantal vezels van de gebruikte granen en de afwezigheid van toegevoegde suikers voor de meeste recepten.

De gemiddelde glycemische index van de crackers van Le Pain des Fleurs ligt rond de 65 en de glycemische lading is 7,4 (voor 3 crackers). Ter vergelijking: de glycemische index en de glycemische lading van een kwart Frans stokbrood zijn respectievelijk 75 en 28,3, die van een boterham zonder beleg 74 en 18,5 en die van 2 volkoren rijstwafels 82 en 9,8. [4]

De glycemische index en lading van de crackers met cacao en kokosnoot van Le Pain des Fleurs liggen iets hoger, maar dankzij de kwaliteit van de toegevoegde suiker (biologische rietsuiker uit de eerlijke handel) kunnen ze worden gebruikt in een evenwichtig en smakelijk voedingspatroon. Er is een speciale productlijn ontwikkeld voor het ontbijt, zonder toegevoegde suikers maar met ingrediënten die de crackers zoet en smaakvol maken: het gaat hier om de Spécial Matin crackers.

Belegd met een beetje amandelpuree (bron van gezonde vetten) en schijfjes appel (bron van vezels) bijvoorbeeld, bieden de crackers van Le Pain des Fleurs een gezond ontbijt of tussendoortje met een globaal lage GI want de vetten en vezels zorgen ervoor dat de GI daalt.

 

3- Glutenvrij, maar dan wél gezond! 

De lichte en knapperige crackers van Le Pain des Fleurs hebben het voordeel dat ze allemaal glutenvrij zijn.[1] Of u nu volledig gluten intolerant bent of gewoon gevoelig, glutenvrij eten kan echt lastig zijn als men op zoek is naar een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

De meeste industriële broodproducten die als glutenvrij worden verkocht zijn vaak rijk aan chemische additieven, kunstmatige smaakstoffen of suiker:

Voorbeeld van een etiket met de ingrediënten van industriële glutenvrije crackers: 

Maïszetmeel, rijstmeel, zonnebloemolie rijk aan oliezuur, suiker, plantaardige vezels (vlozaad, bamboe), rijststroop, verdikkingsmiddel: hydroxypropylmethylcellulose; boekweitmeel, linzenmeel, erwtenproteïne, gist, zout, natuurlijk aroma. LACTOSEVRIJ (lactose < 0,007g/100g). [5]

De crackers van Le Pain des Fleurs worden gemaakt op basis van slechts een paar, van nature glutenvrije ingrediënten (1 tot 4 naar gelang het recept) en passen daardoor uitstekend binnen een glutenvrij dieet. Ze bieden het krokante van geroosterd brood of beschuit dankzij een verschillend aantal smaakvarianten.

Voorbeeld van een etiket met de ingrediënten van Le Pain des Fleurs Bio Tarwecrackers :

Half volkoren* rijstmeel (59.7%), boekweitmeel* (25%), gierstmeel* (15%), zeezout. [6]

*uit de biologische landbouw.

Zonder gist, melkproducten, ei, aroma of toegevoegde vetten. Gegarandeerd glutenvrij 

Le Pain des Fleurs is lid van de Franse Coeliakievereniging (AFDIAG). De productie vindt dan ook plaats in een beveiligde omgeving en de krokante crackers van Le Pain des Fleurs bevatten niet meer dan 20 parts per million (ppm) aan gluten in afgewerkte producten.

De verschillende smaken van de krokante crackers van Le Pain des Fleurs maken het product nog unieker... Er is voor ieder wat wils! Zo kunt u bij het ontbijt de smaak van tamme kastanjes proberen, genieten van de kracht van ui tijdens de lunch of de lekkere smaak van cacao voor een tussendoortje...

Keuze is hier de kracht van een gezonde voeding!

Om al deze redenen, ondanks de modificatie en het koken van ingrediënten tijdens het maken van onze producten (noodzakelijk om ze krokant te krijgen!), zijn de crackers van Le Pain des Fleurs één van de meest interessante glutenvrije broodproducten op de markt, wat betreft de voedingswaarde en de afwezigheid van onduidelijke additieven of allergenen. Onze producten zijn uitstekend geschikt voor een dagelijks gebruik, met keuze uit verschillende smaak- en receptvarianten!

 

[1] La Biscotte Heudebert

[2]Tartines céréales complètes Cracotte Lu 

[3] Le Pain des Fleurs Bio Havercrackers

[4]Index et charge glycémiques de 75 aliments 

[5] Biscotte Schär

[6] Le Pain des Fleurs Bio Tarwecrackers 

Partager Facebook Twitter