Portret van onze voedingsdeskundige

Voeding / 20.05.2019
BUDDY Created with Sketch.

De blog Le Pain des Fleurs is in een nieuw jasje gestoken! Voor deze gelegenheid, en om u nog meer kwalitatief hoogwaardige inhoud te bieden, hebben wij een beroep gedaan op Catherine Grussenmeyer om ons redactieteam te komen versterken.
 
Catherine is diëtiste en voedingsdeskundige, en zal zich wijden aan het schrijven van artikelen over voeding met vele tips voor een gezonde, evenwichtige EN lekkere voeding. Wilt u meer weten over haar traject en waarom zij dagelijks producten van Le Pain des Fleurs nuttigt? Ontdek het meteen in het volgende interview

 

 

 

 

Goedendag Catherine, kun je je kort voorstellen en ons wat meer vertellen over je professionele loopbaan?

C.G. Goedendag, laten we zeggen dat ik meerdere pijlen op mijn boog heb. Na het behalen van mijn eindexamen ben ik begonnen aan een korte HBO-opleiding in de biotechnologie, waarna ik enkele jaren heb gewerkt als ingenieursassistente in onderzoekslaboratoria. Vervolgens heb ik een bachelor in biologie gehaald. Toen ik 30 jaar was, besloot ik om van mijn passies, namelijk voeding en gastronomie, mijn werk te maken en heb ik de diploma's gehaald om als diëtiste en voedingsdeskundige aan de slag te kunnen gaan. Vandaag de dag werk ik als zelfstandig diëtiste en als invaller in klinieken. Ook werk ik als gastdocent in Voedingsleer en -praktijk op een hogeschool. Ten slotte ben ik sinds half mei officieel gespecialiseerd in vegetarische en veganistische voeding. 

 

Hoe heb je de producten van Le Pain des Fleurs ontdekt?

C.G.  Ik ken Le Pain des Fleurs al een aantal jaren gezien het feit dat ik al sinds het einde van mijn pubertijd geïnteresseerd ben in goede voeding. Al toen ik nog samen met mijn moeder boodschappen deed, kwam ik regelmatig in winkels met biologische producten. MIjn nieuwsgierigheid bracht mij ertoe om de crackers van Le Pain des Fleurs te kopen toen ze pas net in de winkels lagen.

Het aanbod was niet zo uitgebreid als nu, maar ik was meteen weg van de boekweitcrackers. Hoe was het toch mogelijk om zulke lekkere en luchtige crackers te maken met zo weinig ingrediënten en bovendien glutenvrij? Ik vond ze heerlijk! Thuis eet het hele gezin ze regelmatig.

Wat heeft je ertoe doen besluiten deze crackers te proberen en waarom eet je ze vandaag de dag regelmatig? 

C.G. Ik merkte dat ik in de loop der jaren steeds gevoeliger werd voor gluten. Ik heb het niet over een intolerantie, maar over overgevoeligheid (opgezette buik, moeite met verteren). De crackers van Le Pain des Fleurs zijn voor mij dus een zeer gezond alternatief voor klassiek brood dat ik graag links laat liggen wanneer dat mogelijk is. Natuurlijk speelt ook het biologische aspect en het uitgebreide aanbod een belangrijke rol in mijn keuze.

Wat zo interessant is, is dat elke smaak past bij een bepaald moment van de dag. Zo vind ik de zoete smaak van kastanjes vooral 's ochtends en 's middags lekker, spreekt het voedingsaspect van crackers met zwarte rijst of linzen me aan tijdens de lunch en het avondeten, en geniet ik van de uien- en vijgensmaak tijdens borreltijd. Zo'n cracker is dan echt een cadeautje! Wat de kwaliteit betreft, hoef je alleen maar de lijst met ingrediënten na te gaan om te weten dat er geen enkel dubieus voedingsadditief of smaakstoffen inzitten die me zouden kunnen afschrikken, zoals het geval is bij andere glutenvrije broodproducten. Als voorstander van ecologische producten ben ik gevoelig voor de duurzame verbintenissen van het merk. Bravo!

 

Hoe zou je onze biologische crackers omschrijven in drie woorden?

C.G. Krokant, licht en gezond. 

 

Aan wie raad je de crackers van Le Pain des Fleurs aan in het kader van jouw beroep als diëtiste en voedingsdeskundige?

C.G. In eerste instantie raadde ik ze alleen aan aan mensen met coeliakie. Het is niet makkelijk om krokante en gezonde crackers zonder omstreden ingrediënten te vinden. Vandaar dat ik niet aarzelde om ze vanaf het eerste gesprek aan te bevelen ter vervanging van brood of toast. Bovendien is het productaanbod afwisselend, en voor iemand die er net is achter gekomen dat hij/zij coeliakie heeft en denkt dat zijn/haar voedingskeuzen worden beperkt, is dit een ware verlichting.

Maar nu raad ik ze aan iedereen aan. Ongeacht de doelstellingen van een cliënt die om advies komt vragen (gewichtsverlies, bijzondere diëten, veganisme), geef ik hem/haar in de eerste plaats inzicht in GEZONDE voeding. We kunnen geen gezondheidsspecialist zijn en voedingsmiddelen aanbevelen die vol additieven, conserveermiddelen of resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Voor mij is dat totaal niet verenigbaar.

In de gepersonaliseerde voedingsprogramma's die ik samenstel voor mijn cliënten komt Le Pain des Fleurs elke keer weer terug als een gezonde en glutenvrije vervanging van volkorenbrood en graan-, haver- en speltproducten.

 

Wil je ten slotte met ons je lievelingsrecept delen voor een krokante cracker van Le Pain des Fleurs?

C.G. Er zijn er zoveel (ik zet trouwens een recept in mijn volgende artikel over het ontbijt ... mis het niet)! Maar om uw vraag te beantwoorden: een van mijn lievelingsrecepten is een hartig en eiwitrijk recept. Het is een cracker die 's avonds goed kan worden gegeten met een samengestelde salade, aan het einde van de middag rond borreltijd en waarom niet als ontbijt. Voor dit recept gebruik ik de krokante crackers van Le Pain des Fleurs met zwarte rijst. Ik maak hummus met rijstecrème (in plaats van traditionele olijfolie). De combinatie van zwarte rijst met kikkererwten is gewoonweg heerlijk en bovendien is dit recept rijk aan plantaardige eiwitten (combinatie granen/peulvruchten). Ik voeg er dan schijfjes kerstomaat, alfalfa en zwart sesamzaad aan toe.

 

Dat klinkt heerlijk! Hartelijk dank Catherine, dat je de tijd hebt genomen om onze vragen te beantwoorden.

 

Partager Facebook Twitter